Hoe werkt private equity in de praktijk?
Private equity is een beleggingsstrategie waarbij investeerders geld verstrekken aan bedrijven die niet publiekelijk worden verhandeld op een beurs. Het doel van private equity is om het bedrijf te helpen groeien en te verbeteren, zodat het uiteindelijk meer waard wordt en de investeerders hun investering met winst kunnen verkopen.
De private equity-investeerders (Nederlandse MKB Participatiemaatschappij) verwerven vaak een meerderheidsbelang in het bedrijf en zijn betrokken te zijn bij de bedrijfsvoering en besluitvorming. Wij werken dan samen met het managementteam van het bedrijf om de prestaties te verbeteren, kosten te verlagen, processen te stroomlijnen en groeimogelijkheden te identificeren.
Na een bepaalde periode, meestal tussen de 3 en 9 jaar, willen de private equity-investeerders (zoals Nederlandse MKB Participatiemaatschappij) hun investering met winst verkopen. Dit kan gebeuren door een beursgang van het bedrijf, een verkoop aan een andere investeerder of door het bedrijf terug te verkopen aan het managementteam. Het geld dat wordt verdiend uit de verkoop wordt verdeeld onder de investeerders van het fonds, die zo profiteren van hun investering in private equity.
Welke voordelen bieden private equity fondsen?
Private equity fondsen bieden verschillende voordelen voor investeerders, waaronder:
Diversificatie: Investeringen in private equity fondsen bieden diversificatie van de beleggingsportefeuille, aangezien deze vaak in niet-beursgenoteerde bedrijven en andere alternatieve investeringen beleggen.
Actieve betrokkenheid: Private equity fondsen bieden investeerders de mogelijkheid om actief betrokken te zijn bij de beleggingsbeslissingen en de strategie van de fondsen.
Lange termijn focus: Private equity fondsen hebben over het algemeen een lange termijn beleggingshorizon, wat betekent dat zij zich richten op waardecreatie op de lange termijn.
Specialisatie: Private equity fondsen hebben vaak een specialisatie in bepaalde sectoren of regio's, waardoor ze kennis en expertise hebben om aantrekkelijke beleggingsmogelijkheden te identificeren en te benutten.
Actief management: Private equity fondsen nemen vaak een actieve rol in het management van de bedrijven waarin zij beleggen, waardoor zij de mogelijkheid hebben om waarde toe te voegen en de prestaties van de bedrijven te verbeteren.
Toegang tot niet-beursgenoteerde bedrijven: Private equity fondsen hebben vaak toegang tot niet-beursgenoteerde bedrijven, wat beleggers de mogelijkheid biedt om te investeren in bedrijven die anders niet toegankelijk zouden zijn.
Wat houdt een buy and build strategie in?
Een Buy and Build-strategie is een methode om de groei en waardecreatie van portfolio-ondernemingen te versnellen. Deze strategie omvat het gericht overnemen van complementaire bedrijven, om snel schaalvoordelen te behalen en de groei van de portfolio-ondernemingen te bevorderen. Door complementaire bedrijven te verwerven kan een onderneming snel uitbreiden zonder alles vanaf de grond op te bouwen. Door middel van het consolideren van middelen zoals technologie, personeel en distributiekanalen kan een bedrijf kosten verlagen en de efficiëntie verbeteren. Een Buy and Build-strategie kan ook helpen bij het diversifiëren van het aanbod van een bedrijf, waardoor het risico van afhankelijkheid van één product of dienst wordt verminderd. Door de groei te versnellen en de efficiëntie te verbeteren kan een Buy and Build-strategie de waarde van het bedrijf verhogen en hogere rendementen genereren voor investeerders.
Wat is een Fixed Income participatie?
Fixed Income participaties kwalificeren als NLMP-obligaties of winstdelende MKB-participaties.
NLMP-obligaties keren een jaarlijkse couponrente uit. Winstdelende MKB-participaties bieden een jaarlijks voorkeursrendement en een winstdeling op einddatum. Doordat onze fondsen geen gebruik maken van overname leningen hebben onze fondsen geen hoge aflossingsdruk. Door deze structuur kunnen onze Fixed Income participaties aan deelnemende beleggers op regelmatige basis een rendement uitkeren.
Ik kan niet inloggen op het Investor Portal?
Indien u niet kunt inloggen op het Investor Portal, verzoeken wij u telefonisch contact met ons op te nemen. Houdt uw Klantnummer bij de hand. U kunt ons bereiken op 020 213 8700.
WIij zullen u vervolgens telefonisch begeleiden, zodat u weer toegang krijgt op het Investor Portal.