Nederlandse MKB Participatiemaatschappij (NMP) heeft de afgelopen jaren 4 fondsen succesvol geëmitteerd. Onze fondsen kennen een exclusieve financieringsstructuur, waarbij aandelenbelangen in MKB-ondernemingen worden verworven. Onze fondsen bieden zowel obligaties als aandelen aan.

Momenteel bevindt de wereldeconomie zich in economisch turbulente tijden. Liquiditeiten zijn voor  veel ondernemingen van belang. Ook in de kredietcrisis van 2008 bleek dat ondernemingen die geen forse schuldposities en aflossingsverplichtingen hadden, de turbulente tijden konden doorstaan. Globaal worden ondernemingen en ondernemers getroffen door maatregelen die genomen zijn om het Coronavirus te bestrijden. Dat dit de aankomende periode zal leiden tot een recessie is onvermijdelijk. Desondanks biedt private equity kansen als fondsen in de juiste sectoren beleggen en een behouden financieringsstrategie voeren.

NMP fondsen maken geen gebruik van bankfinanciering

De beleggingsstructuur van NMP is onderscheidend, omdat NMP al haar transacties heeft gefinancierd zonder een door de bank verstrekte overnamefinanciering. NMP heeft er bewust voor gekozen om haar transacties zonder overnamefinanciering te realiseren. Doordat NMP geen gebruik maakt van een overnamefinanciering verbetert dit de positie van onze participanten, omdat onze fondsen geen zekerheden verstrekken aan de bank.

Ook MKB-ondernemers waren ten tijde van onze transacties enthousiast over onze behouden financieringsstrategie, doordat zij hun ondernemingen niet met een hoge aflossingsdruk aan de bank wilden belasten, omwille van een pre-exit.

Waarom heeft NMP haar transacties zonder overnamefinanciering aangekocht?

De voorwaarden die de bank koppelt aan een overnamefinanciering kunnen de kasstromen van de onderneming stevig onder druk zetten. Hierdoor wordt de groei van MKB-ondernemingen geremd.

Allereerst zullen de kasstromen van de ondernemingen in een economisch slechte periode lager uitvallen. Doorgaans eisen banken dat een overnamefinanciering voor de aankoop van een onderneming binnen 5 jaar wordt terugbetaald. Hierdoor vormen de hoge aflossingen aan de bank een hoge druk op de kasstromen van de onderneming.

Voorbeeld van de aflossingsdruk op een onderneming bij een overnamefinanciering van 50% tot 75% van de koopprijs:

Bij een bedrijfsresultaat van € 400.000 op jaarbasis zal de koopprijs van een onderneming circa € 2.000.000 bedragen. Wanneer de bank voor 50% deze koopprijs financiert, dus voor een bedrag van € 1.000.000, betekent dat bij een looptijd van 5 jaar dat ieder jaar € 200.000 moet worden afgelost om aan de verplichtingen van de bank te voldoen – naast de renteverplichtingen.

Vanuit het initiële bedrijfsresultaat van €400.000 heeft de onderneming nu nog minder dan € 200.000 in kas voor herinvesteringen. Deze herinvesteringen zijn noodzakelijk om een duurzame groei te realiseren en om dividend en rente uit te keren aan beleggers.

Dit betekent dat naarmate de bankfinanciering van de koopprijs een hoger percentage van de koopprijs vertegenwoordigt, de MKB-onderneming steeds minder geld zal hebben voor investeringen. Omdat ondernemingen juist in economisch instabiele tijden met innovatieve oplossen moeten komen om hun klanten te bedienen en productportefeuille te verbreden zijn investeringen vereist. Door lagere investeringen zal de groei afnemen, en daardoor zal het uiteindelijke verkoopresultaat zeer waarschijnlijk lager uitvallen.

Daarnaast lopen investeerders een verhoogd risico wanneer door economische ontwikkelingen (zoals die zich voordeden tijdens de kredietcrisis van 2008 en de huidige coronacrisis) resultaten van MKB-ondernemingen lager uitvallen dan verwacht. Mede omdat de bank haar positie ten opzichte van overige investeerders altijd veiligstelt door de nodige zekerheden en preferentie te eisen, laat dit voor beleggers niet veel ruimte over om ook in economisch slechtere tijden een rendement te genieten.

Focus op groei en een degelijk rendement

Samengevat heeft NMP beleidsmatig overnamefinancieringen uitgesloten om de groei van de ondernemingen te waarborgen en om onze participanten een degelijk rendement te bieden.

NMP houdt risico’s altijd uiterst scherp in het vizier. Het is dan ook beleid binnen de organisatie om doelgericht te financieren. Dat biedt ruimte voor ondernemerschap en zekerheid voor onze beleggers. NMP ziet de bank wel als partner voor het verstrekken van werkkapitaal. Onze ondernemingen zetten het werkkapitaal in voor de aankoop van voorraden en dit leidt tot een efficiënter cash management. In tegenstelling tot een overnamelening brengt een werkkapitaalfinanciering geen hoge aflossingsdruk met zich mee, waardoor de focus komt te liggen op duurzaam rendement voor alle betrokken partijen.

NMP zal deze lijn ook voor haar aankomende twee nieuwe fondsen doorzetten, waardoor NMP een onafhankelijke participatiemaatschappij blijft.

Wilt u meer informatie over onze fondsen of toekomstige emissies? Bel dan 085 273 6177 of laat uw gegevens achter. Wij houden u vervolgens op de hoogte over alle ontwikkelingen.