Op 18 januari heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) het prospectus Nederlandse MKB Participatiemaatschappij IV B.V. goedgekeurd. De inschrijving op het vierde MKB obligatiefonds opent op dinsdag 26 januari a.s.. Geïnteresseerde beleggers kunnen vanaf dinsdag 26 januari inschrijven op de MKB-obligaties. Het Fonds investeert in winstgevende ondernemingen die actief zijn in sectoren als e-commerce, IT en digital marketing. Deze sectoren maken momenteel een groeiversnelling door. De food sector (AGF) is in deze tijden een stabiele factor en ook een welkome aanvulling op de investeringsstrategie.

Aantrekelijk rendement op MKB-obligaties

‘’Het fonds biedt een aantrekkelijk rendement dat ieder kwartaal wordt uitgekeerd’’, aldus Leon Breed, bestuurder van Nederlandse MKB Participatiemaatschappij (NLMP). ‘’Er worden vier klassen MKB obligaties uitgegeven en investeerders kunnen deelnemen vanaf € 20.000,-. De MKB-obligaties keren op jaarbasis een couponrente uit vanaf 5% tot 6,5% op jaarbasis, afhankelijk van de inleg. Het totale fondsvolume bedraagt € 15.000.000,- opgebouwd uit € 3.750.000,- eigen vermogen en € 11.250.000,- aan MKB obligaties. Met dit kapitaal verwacht het fonds in circa 8 winstgevende MKB-ondernemingen te investeren’’. Met de uitgifte van MKB-obligaties biedt NLMP de mogelijkheid aan beleggers om nu ook via MKB-obligaties te beleggen in Private Equity.

Slagvaardige groeistrategie voor Nederlandse MKB-ondernemingen

Het fonds verwerft MKB-ondernemingen zonder bankfinanciering. Dit geeft de ondernemingen meer ruimte om te investeren in groei en innovatie. De deelnemingen waarin het fonds kan participeert kunnen wel gebruik van werkkapitaal financiering. ‘’Wij hebben voor deze financieringsstrategie gekozen om de aflossingsdruk op de MKB-ondernemingen te beperken, waardoor onze MKB-ondernemingen kunnen investeren in groei. Daarnaast zet ons data driven managementstijl de MKB-ondernemingen direct na aankoop op voorsprong. Wij maken hiervoor ook gebruik van de know how binnen onze huidige MKB-portefeuille die al actief zijn in groeisectoren.’’, zegt Menno Hulst, senior portfoliomanager. Nederlandse MKB Participatiemaatschappij voert een actieve buy and build strategie om gericht maar versneld hun protfolio-ondernemingen te laten groeien.

Toestroom van getalenteerde managers

NLMP is momenteel actief in groeisectoren, zoals Digital marketing, IT, E-commerce en Omnichannel. Deze sectoren hebben zich in 2020 bewezen als groeisectoren. Met name door de versnelde globale digitalisatie zal dit nieuw MKB obligatiefonds in Nederlandse MKB-ondernemingen investeren die al actief zijn in voorgenoemde sectoren. ‘’Wij zien de laatste jaren een sterke toestroom van getalenteerde managers (uit groeisectoren) naar onze portfolio-ondernemingen. Met name de onafhankelijkheid van financiers en de investeringsmogelijkheden die wij onze portfolio-ondernemingen bieden, stimuleert deze managers zich te melden’’, aldus Menno.

Flinke groei in fondsvolume en investeringen in het MKB.

NLMP is van plan de komende jaren flink door te groeien. Waar NLMP in 2020 een totaal fondsvolume van 30 miljoen euro beheerde, verwacht de Amsterdamse private equity aanbieder de aankomende jaren exponentieel te groeien, via dit nieuwe MKB obligatiefonds (15 miljoen Euro) en haar eerder in 2020 uitgegeven participatiefonds (75 miljoen Euro), naar een fondsvolume van ruim 120 miljoen Euro. Het kapitaal wordt ingezet voor investeringen in het Nederlandse MKB, waarbij geen gebruik word gemaakt van bankfinanciering door de fondsen.

Klik hier voor meer informatie.