Fixed Income

Nieuwe vacature: Business Controller

Functie: Business Controller

  • Amsterdam
  • Finance
  • Business Control

Nederlandse MKB Participatiemaatschappij is een investeringsmaatschappij gericht op het Nederlandse MKB. De participatiemaatschappij ondersteunt ondernemers bij het waarmaken van hun ambities. De Business Controller is verantwoordelijk voor het verbeteren van de (financiële) processen van de deelnemingen. Een mooie combinatie van op hoog niveau schakelen met ondernemers en directieleden, en tegelijkertijd operationeel en hands-on samenwerken met financiële afdelingen.

OVER NEDERLANDSE MKB PARTICIPATIEMAATSCHAPPIJ

Dankzij de Nederlandse MKB Participatiemaatschappij kunnen particulieren via MKB-obligaties en –aandelen investeren in kleine en middelgrote Nederlandse ondernemingen. Het fonds realiseert mooie rendementen voor haar investeerders en helpt tegelijkertijd MKB-bedrijven met kapitaal en kennis hun ambities waar te maken.

Met een beleggingshorizon van zeven tot tien jaar richt Nederlandse MKB Participatiemaatschappij zich op waardecreatie. De investeerder helpt haar deelnemingen bijvoorbeeld groeiplannen op te stellen, innovatieve werkwijzen te implementeren en nieuwe kansen te identificeren. Alles erop gericht om ondernemers maximaal te laten ondernemen.

BREED PORTFOLIO VAN VEELBELOVENDE ONDERNEMINGEN

De portefeuille van Nederlandse MKB Participatiemaatschappij bestaat op dit moment uit acht bedrijven uit uiteenlopende sectoren. Van industriële toepassingen zoals Marant (fabrikant van kunstoffen) en Pielkenrood (cleantech) tot softwareontwikkelaar BusyMachines; en van webshops en veilingsites als The Retro Family, VoucherCompany en Hotelkamerveiling tot Bel Impex, een groothandel in groente en fruit, en de New Amsterdam Film Company. Het komend jaar zal de portefeuille verder worden uitgebreid met nog eens vier bedrijven.

Ondanks de uiteenlopende activiteiten hebben de ondernemingen waar de Nederlandse MKB Participatiemaatschappij in investeert veel gemeen: het zijn gevestigde bedrijven in groeiende sectoren, bedrijven met een overnamestrategie, en/of bedrijven die ondersteuning kunnen gebruiken bij een opvolgingsvraagstuk.

DE VACATURE: BUSINESS CONTROLLER

De bedrijven waar Nederlandse MKB Participatiemaatschappij in participeert, runnen een veelbelovende business. Toch ontbreekt het – zoals bij veel kleine en middelgrote bedrijven – nog weleens aan strakke (financiële) processen. De Participatiemaatschappij helpt haar deelnemingen om deze processen te verbeteren met het oog op toekomstige groei.

De Business Controller van Nederlandse MKB Participatiemaatschappij neemt hierin het voortouw. Hij/zij werkt intensief samen met de ondernemers en de financiële afdelingen, en is daarom regelmatig aanwezig bij de deelnemingen om de finance professionals hands-on te ondersteunen.

“We zoeken iemand met veel enthousiasme en ambitie, die niet afwacht maar direct proactief in de business van de bedrijven duikt. Hij/zij gaat nauw samenwerken met ondernemers en met het portfoliomanagement team. Daarvoor moet je stevig in je schoenen staan. Het zou ook mooi zijn als de Business Controller zich kan ontwikkelen tot een sparringpartner van de directie, ook als het bijvoorbeeld gaat over nieuwe deelnemingen.“ – Leon Breed, Algemeen Directeur

VERBETEREN (FINANCIËLE) PROCESSEN

De onderwerpen waar de Business Controller zich op richt, lopen breed uiteen. Zo werkt de Business Controller bijvoorbeeld aan het vertalen van strategische doelstellingen naar KPIs, opstellen van forecasts op basis van marktontwikkelingen en –analyses, opzetten van betrouwbare operationele en financiële rapportages (zoals business cases, meerjarenplannen, kostprijsberekeningen en managementinformatie), verbeteren van het budgetteringsproces, en uitvoeren van strategische bedrijfseconomische analyses.

De Business Controller is het eerste aanspreekpunt wat betreft de procesverbeteringen, zowel voor ondernemers als voor de directieleden van Nederlandse MKB Participatiemaatschappij. Dat maakt de functie bijzonder divers: aan de ene kant werkt de Business Controller met ondernemers en directieleden aan strategische verbeteringen; aan de andere kant helpt hij/zij de financiële professionals operationeel met het implementeren van nieuwe werkwijzen.

ERVARING

  • 5+ jaar werkervaring in Accounting en Control (WO opleiding)
  • Ervaring met het opzetten van financiële en organisatorische processen, bij voorkeur binnen MKB

Bij interesse in de functie: Business controller, stuurt u uw CV en motivatie naar info@mkbpartmij.nl.